
Białka w proszku są niezwykle popularne wśród osób dbających o zdrowie. Występuje w różnych formach i pochodzi z wielu różnych źródeł. Ponieważ istnieje tak wiele opcji, określenie, który z nich przyniesie najlepsze rezultaty może być trudne. Białko serwatki jest jednym z najlepszych źródeł suplementów białkowych o wysokiej wartości odżywczej, która została udowodniona przez naukę, aby zapewnić istotne korzyści dla zdrowia.
Białka serwatkowe są powszechnie stosowane przez trenerów wagi i kulturystów w celu uzupełnienia ich regularnej diety, ponieważ promują wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej i pomoc w syntezie białek mięśniowych. Czytaj dalej, aby poznać różne rodzaje białek serwatkowych i jak one działają:
Rodzaje białek serwatkowych
- Koncentrat serwatki
Koncentrat jest najbardziej podstawowym z typów białek serwatkowych. Jest on zazwyczaj tańszy i łatwiejszy do znalezienia, ponieważ jest bardzo popularny z wielu powodów!
Środek ścinający, taki jak podpuszczka lub kwas, jest używany, a stała część oddziela się od cieczy. Stały skrzep jest usuwany w celu przetworzenia na ser lub kazeinę, a ciecz, która pozostaje, to serwatka. Jest to koncentrat serwatki w tym momencie. Jest zdrowszy niż inne proszki białkowe, ponieważ przechodzi przez mniej procesów.
Zawiera dużo pełnowartościowych białek, ale ma też trochę tłuszczu i cukru w postaci laktozy. Zaskakująco, że tłuszcz zawiera mnóstwo bardzo korzystnych składników odżywczych, które promują zdrowie immunologiczne i sercowo-naczyniowe.
- Hydrolizat serwatki
Jest to wstępnie strawiona forma białka serwatkowego, która zawiera 99 procent białka. Hydrolizat białka serwatki jest dostępny w dwóch postaciach: koncentratu i izolatu. Niemniej jednak, niektóre wiązania aminowe zostały przerwane w wyniku działania ciepła, kwasów lub enzymów na białka. Jego zaletą jest szybsze wchłanianie w żołądku.
Otrzymujesz najszybsze wchłanianie białka z powodu hydrolizy, która działa prawie jak proces przed trawieniem. Ogólnie rzecz biorąc, oznacza to, że mięśnie szybciej się regenerują. Hydrolizat, z drugiej strony, zazwyczaj nie zawiera wszystkich naturalnie występujących korzyści, które koncentrat robi. Ponadto, pomimo swojej wysokiej ceny, hydrolizat ma zły smak.
- Izolat serwatki
Zawiera 95 procent białka i tylko śladowe ilości laktozy i tłuszczu. Izolat jest dalej przetwarzany i oczyszczany. Zmniejsza to ilość obcych węglowodanów i tłuszczu. W celu zwiększenia zawartości białka. W rezultacie, izolat zawiera więcej białka niż koncentrat.
Ma jednak mniej naturalnie występujących korzyści w zakresie makro- i mikroelementów. Są one w rzeczywistości zniszczone w procesie końcowym.
Chroni przed egzemą
Korzyści płynące z białka serwatkowego nie ograniczają się do osób dorosłych. Jeśli ta mieszanka białek jest podawana niemowlętom w wieku od 3 do 12 miesięcy, są one mniej narażone na rozwój czerwonej, swędzącej skóry i reakcji alergicznych. Spożywanie białka serwatkowego nie ma jednak wpływu na odporność na te schorzenia po osiągnięciu przez dziecko dorosłości.
Utrzymuje uczucie sytości na dłużej
Sytość jest znacznie zwiększona przez białko serwatkowe. Białko zajmuje pierwsze miejsce wśród wszystkich makroskładników odżywczych pod względem sytości. Zwiększa ono wydatek energetyczny, pozwalając na spożycie mniejszej ilości kalorii niż normalnie. Według badań, jeśli spożywasz jedną czwartą dziennego zapotrzebowania na białko, możesz zmniejszyć swoje pragnienia głodu o 60%. Spożywanie białka serwatkowego w połączeniu z treningiem siłowym może pomóc Ci schudnąć nawet do 8 funtów, jednocześnie zwiększając beztłuszczową masę mięśniową. Dodatkowo, zmniejsza apetyt i zachowuje beztłuszczową masę mięśniową.
Reguluje ciśnienie krwi
Białko serwatkowe w proszku spożywane przez osoby z nadciśnieniem tętniczym skutecznie obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo, służy jako środek zapobiegający rozwojowi potencjalnie śmiertelnego ryzyka sercowo-naczyniowego.
Zwiększenie masy mięśniowej
Ponieważ uwalnia hormony anaboliczne, takie jak insulina, białko serwatkowe zwiększa masę i siłę mięśni. Leucyna zawarta w tej substancji stymuluje syntezę białek mięśniowych w naszym organizmie. Twoje mięśnie będą rosły w wyniku działania białka i aminokwasów zawartych w tym produkcie. W porównaniu z innymi źródłami białka, białko serwatkowe szybciej stymuluje wzrost mięśni.
Wzmocnienie obrony antyoksydacyjnej organizmu
Kiedy antyoksydanty są spożywane, pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie i zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych chorób przewlekłych. Ludzki glutation jest jednym z najważniejszych antyoksydantów. Glutation, z drugiej strony, jest naturalnie występującym antyoksydantem, który organizm wytwarza. Kiedy cysteina jest w niedoborze, produkcja glutationu jest utrudniona. Naturalna obrona antyoksydacyjna organizmu może być wzmocniona przez pokarmy o wysokiej zawartości cysteiny, takie jak białko serwatkowe.
Pomaga w utracie wagi
Spożywanie białka jest dobrze znaną strategią odchudzania. Spożywanie większej ilości białka może pomóc w utracie tłuszczu poprzez:
- Białko serwatkowe zmniejsza głód i apetyt.
- Białko serwatkowe może zwiększyć metabolizm.
- Białko serwatkowe pomaga w utrzymaniu deficytu kalorycznego.
Leczenie cukrzycy typu 2
Przewlekła choroba charakteryzująca się wysokim poziomem cukru we krwi i upośledzoną funkcją insuliny, cukrzyca typu 2 jest najczęstszą postacią cukrzycy. Poziom cukru we krwi powinny być utrzymywane w zdrowych zakresach przez insulinę , hormon , który ma stymulować wchłanianie cukru do komórek i utrzymać je tam . Poziom cukru we krwi może być kontrolowany poprzez spożywanie białka serwatki, które jak wykazano zwiększa poziom insuliny, jak również wrażliwość na insulinę.
Wnioski
Białko serwatkowe jest bardzo proste do włączenia do planu posiłków; może być mieszany w smoothie, koktajle mleczne i jogurt, lub może być po prostu mieszane z ciepłą wodą lub mlekiem. Idealne zalecane dawkowanie to 1-2 miarki dziennie, jednak zawsze należy postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu. Bądź tak, jak to możliwe, nie każda osoba korzysta z tych proszków. Na wszelki wypadek, że Twoja rutyna żywieniowa jest teraz bogata w doskonałej białka, prawdopodobnie nie będzie zobaczyć wiele różnic w osobistej satysfakcji przez dodanie białka w proszku.
W każdym razie, zawodnicy i osoby, które konsekwentnie podnoszą ciężary mogą śledzić, że biorąc białko w proszku wzmacnia przyrost masy mięśniowej i tłuszczu nieszczęście.
Proszki białkowe mogą również pomóc ludziom, którzy walczą, aby rozwiązać problemy z białkiem z żywności sam, na przykład, osoby, które są chore, bardziej ustalone dorosłych i kilka veggie miłośników lub wegetarian.
Hydrolizat lub izolat białka serwatki może być lepszy niż koncentrat białka serwatki dla osób z nietolerancją laktozy. Przed podjęciem suplementu białka, to zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem.